یکی از " ترین" های طبیعی ثبت شده ایران ، که استعداد فراوانی برای جذب Tourist و دانشمندان از سراسر دنیا را دارد ؛ غار شگفت انگیزی است که در جنوب غربی جزیره قشم به وجود آمده است. برای خواندن ادامه بر روی عنوان مطلب کلیک نمایید.

کشف غار نمکدان با درازای 6580 متر ، در سال 1998 توسط گروهی از دانشگاه چارلز پراگ جمهوری چک ، تحت سرپرستی جری برانتون و بر پایه استدلال دکتر پاول بوساک - مبنی بر احتمال وجود غارهای نمکی در جزیره قشم – آغاز شد.

شناسایی آن 7 سال به طول انجامید و حاصل آن تهیه نقشه کامل غار است که به نام 3N Cave مشهور شد.

استلاگمیت های شاخ گوزنی از زیباترین جاذبه های غار نمکدان هستند.

از زمان شناسایی این غار برنامه های پیمایش بسیاری در آن اجرا شده است. از جمله آن ها پیمایش مشترک توسط باشگاه دماوند و اسپیلت تهران ، پیمایش توسط گروه کوهنوردی کوهیاران پارس شیراز و ... هستند.

در ادامه خلاصه ی حاصل تجربه های مفید شرکت کنندگان این برنامه ها را خواهید خواند.

مطابق گزارش ها ، جریان دائمی آب و نمک در دالان های غار وجود دارد که اهمیت استفاده از تجهیزات ضد آب و کوله غارنوردی را برجسته می نماید. همان طور که می دانید بلورهای نمک باعث کند شدن زیپ کوله پشتی های معمولی خواهد شد.

آب آشامیدنی کافی و کلاه کاسکت از دیگر لوازم ضروری به حساب می آیند.

در ضمن طول 7 کیلومتری علاوه بر به همراه داشتن نقشه و کروکی ، حمل تجهیزات شب مانی را نیز اجباری می کند.

در شرایط بارندگی از پیمایش این غار اکیدا خودداری فرمایید.

مصداق جمله آخر ، مختصری از گزارش برنامه مشترک باشگاه دماوند تهران و آزادگان مشهد است ؛ که در ویژه نامه سرزمین من موسسه همشهری به چاپ رسید :

 

" ...... جوی باریکی در غار نمکدان که به اتفاقی خطرناک تبدیل شد؛ آبی که در نگاه اول بی‌خطر به نظر می‌رسید ، با بارش یک باران کوتاه چیزی نمانده بود تا طولانی‌ترین غار نمکی جهان را به گور دسته‌جمعی تبدیل کند ...... برای بررسی بیشتر و کار عکاسی و نقشه‌برداری کامل ...... آب‌وهوای قشم خبر از احتمال بارش‌های موسمی و شدید می‌داد. هواشناسی هم نظرش برای این چند روز همین بود؛ بارش‌های پراکنده. این آغاز ماجرای ما در این غار بود؛ غاری که داستان زندگی‌اش به چند هزار سال پیش برمی‌گردد ...... هنگام پیش‌روی متوجه بالا آمدن و شدید شدن جریان آب در کف غار شدیم. این یعنی اعلام خطر! برای همین هم از اینجا به بعد دستور بازگشت و استقرار تیم در نقطه‌ای امن صادر شد ...... با پایین آمدن سطح سیل و بیرون آمدن راهروهای باریک از زیر آب، به سمت دهانه غار حرکت کردیم و تمامی نفرات تیم با دستور سرپرست و مسئول فنی تیم، مرحله به مرحله و قبل از بالا آمدن مجدد آب از غار خارج شدند ......"

همچنین گزارش اصلی و کامل این برنامه به قلم سعید هاشمی نژاد در وبلاگ ایشان با آدرس زیر قابل دسترسی است.

www.roham-ourworld.blogspot.com

حفاظت از غارها :

امسال شاهد پخش فیلم مستندی از تلویزیون جمهوری اسلامی ایران بودیم که در آن گردشگران اقدام به بیرون آوردن فورماسیون های نمکی به بیرون از غار نمکدان نمودنند و با آن ها عکس یادگاری گرفتند!

اما فادی نادر - دبیر اتحادیه جهانی غارنوردی – معتقد است که غارهای ایران بیشتر از اینکه به دست مردم عادی دچار لطمه شوند ، توسط غارنوردان ایرانی آسیب می بینند.

قوانین زیادی در سطح دنیا برای حفاظت از غارها تدوین شده است. از جمله شیوه های حفظ محیط غار به شرح زیر می باشد.

زباله های بازدید کننده های قبلی را به بیرون هدایت نمایید ؛ در غیر این صورت هیچ ردی از خود برجای نگذارید.

برجای گذاشتن فضولات انسانی ممنوع است. زیرا ادرار و مدفوع انسان به ارگانیسم ها و آب های زیر زمینی غار صدمه می زند. در ضمن این فضولات انسانی در محیط غار به کندی تجزیه می شوند و تا مدت ها بوی نامطبوع آن ها باقی خواهد ماند. غارنوردان حرفه ای از توالت همراه یا ظروفی که برای حمل ادرار و مدفوع به بیرون ساخته شده است استفاده می نمایند.

زیستگاه اصلی اغلب خفاش ها محیط غار است. خفاش ها در کنترل جمعیت حشره ها و کمک به گرده افشانی گیاهان نقش دارند. بنابراین به خفاش ها و سایر موجودات زنده آسیب نرسانید. در زمان باروری خفاش ها از اجرای برنامه های غارنوردی اجتناب کنید.

فرماسیون ها را لمس نکنید و آن ها را با خود به بیرون از غار نبرید.

همه اعضای گروه در یک خط قدم بگذارند و از گام برداری های پراکنده بر روی سطح زمین بپرهیزند. تا حد امکان در غارها سنگنوردی نکنید.

پیشنهاد

جزیره قشم زیستگاهی بی نظیر برای پرندگان است. پس بعد از مدتی زندگی در زیر زمین برای چند ساعت به آسمان چشم بدوزید و شاید در حین این پرنده نگری لذت بخش شانس مشاهده عقاب ماهی گیر و کرکس مصری را نیز داشته باشید.

Namakdan Cave - Picture From HamshahriMags.ir

 

Resourses

www.hamshahrimags.ir

www.koohyaranepars.blogfa.com

www.irancaves.com

www.damavandclub.blogspot.com