به نام حق
گزارش صعود به قله برم فیروز در قالب 3 گروه
شرکت کنندگان :
نیما شعبانی (سرپرست و مربی و گزارشگر)
مسعود لک زاده (جانشین سرپرست و مسئول فنی)
عزیزاله زره پوش (مسئول فنی گروه خط الراس)
شاهپور امرالهی (سرپرست گروه خط الراس)
محمد حسین غرقی (گروه خط الراس)
پیمان صادقی (سرپرست و مسئول فنی گروه دریاچه)
ایمان کریمی (گروه قله)
سعید دهستانی (گروه قله)
علی طیبی (گروهدار)
نبی اله فهندژ(گروه خط الراس)
عباس قائدی (گروه قله)
حسین برهانیان(گروه خط الراس)
آرش زارع(گروه خط الراس)
مهدی زارع(گروه خط الراس)
حشمت اله ادیب دشتکی (گروه قله)
حسینعلی جمشیدی (گروه قله)
علی گودرزی (همیار سرپرست)
شراره شعبانی(سرپرست و مسئول فنی بانوان)
حوریه محمد پور(همیار سرپرست بانوان)
رویا مختاریان (گروه دریاچه)
شیوا کشاورز(پزشک)
سارا عماد(پزشک)
الهام طیبی (گروه قله)
کیانا صادقی (گزارشگر تصویری)
صدیقه رحیمی (گروه دریاچه)
الهه فهندژ (گروه قله)
سارا اسماعیلی(گروه خط الراس)
سمانه پذیرش(همیار مسئول فنی بانوان)
شروع حرکت گروه A و B : 9:20
دریاچه گروه A و B : 11:20
قله گروه A و B : 01:12
شروع حرکت گروه خط الراس : ۹:۲۲
دریاچه گروه خط الراس : ۱۰:۲۶
قله گروه خط الراس : ۱۱:۵۲
مجموع استراحت گروه خط الراس : 20 دقیقه
تعداد همنوردان: 28 تن
تعداد بانوان: 11 تن
تعداد آقایان: 17 تن
استان:فارس
شهرستان : سپیدان
منطقه : پولاد کف
موقعیت جغرافیایی: 89N302246 E5156
مسافت پیموده شده: 26 کیلومتر
تعداد گام ها: 27450 گام
وضعیت هوا : صاف
سرعت وزش باد : حدود 11 تا 15 کیلومتر در ساعت
میانگین دما: 13 درجه
دسترسی موبایل و اینترنت: تنها روی قله و خط الاراس
کوه برم فیروز
کوه برم فیروز نام یکی از کوههای استان فارس است که در شهرستان سپیدان و در ۹۰ کیلومتری شمال غرب شیراز واقع شدهاست. این کوه در امتداد چین خوردگی های رشته کوه زاگرس است.این کوه به خاطر دریاچهای که با همین نام در دامنههای آن واقع شده همه ساله به خصوص در اواخر بهار مورد توجه گردش گران قرار میگیرد.
جغرافیا
این کوه در فاصله ۱۴ کیلومتری شمال اردکان مرکز شهرستان سپیدان و در ۵۰ کیلومتری جنوب شرق کوه دنا قرار دارد. بلندترین نقطه آن که قله ریزبلند نام دارد ۳۷۲۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و بنابراین دومین قله مرتفع استان فارس و اولین قله مرتفع شهرستان سپیدان محسوب میشود.
در واقع در کنار این دریاچه دو کوه بلند قرار دارد که نام کوه بلندتر، کوه ریز بلند(riz boland) است به ارتفاع ۳۷۲۰ متر که نزد کوهنوردان به قله برم فیروز مشهور شده و دقیقا در شمال دریاچه قرار گرفته. کوه دیگر کوه قلاگرد(ghalagerd) است با ارتفاع حدود ۳۶۵۰ متر که به صورت یک کوه جدا قرار گرفته و کمی از دریاچه فاصله دارد.
کوه برم فیروز به دلیل بارش سالانه قابل توجه (حدود ۱۰۰۰ میلیمتر) که اغلب به صورت برف دریافت میکند منبع طبیعی آب تعدادی از چشمههای شهرستان سپیدان است. برای مثال میتوان به چشمه پرآب و معروف شش پیر اشاره کرد که مطالعات دانشگاه شیراز نشان میدهد یکی از منابع اصلی این چشمه کوه برم فیروز است.
دریاچه برم فیروز
دریاچهای کوچک در جنوب غرب قله برم فیروز و در ارتفاع ۳۳۵۰ متری از سطح دریا وجود دارد که معمولاً تا فروردینماه پوشیده از برف است و در اردیبهشت دریاچه در اثر آب شدن برف شکل میگیرد. در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد ماه اطراف دریاچه سراسر چمنزار و پوشیده از گلهای وحشی میشود اما هم چنان در قسمت غربی دریاچه برف باقیمانده از زمستان وجود دارد و همه اینها در کنار هم زیبایی خاصی به دریاچه میبخشد. بنابراین از اواخر اردیبهشت تا اوایل تیر این دریاچه مورد توجه گردش گران قرار میگیرد. کوه برم فیروز اسم خود را در واقع از همین دریاچه گرفتهاست چرا که در زبان محلی منطقه فارس به برکهها و دریاچههای کوچک کلمه "برم" اطلاق میشود و از آن جا که این دریاچه در زبان محلی "برم فیروز" نام دارد این کوه نیز به همین اسم شناخته میشود.
پوشش گیاهی و جانوری منطقه :
همان گونه که اشاره شد از وجود نعمت مایه حیات تمام این منطقه پوشیده از علفزار وگیاهان متعدد می باشد. گونه های گیاهی که در این منطقه رشد کرده اند شامل: گل لاله، پونه، پیاز، جاشیر، بن سرخ، گیاهان بوته ای و گونه هایی از فرفیون می باشد، همچنین گونه های جانوری این منطقه شامل: پستانداران کوچکی مانند: خرگوش و موش و پستانداران بزرگ مانند: گرگ، کفتار، روباه، شغال و خرس می باشد، همچنین حشراتی بسیار زیادی مانند: سنجاقک و کفشدوزک نیز این مکان خوش اب و هوا و بکر را برای زندگی انتخاب کرده اند.
جنس سنگ های منطقه
سنگ های این مناظر زیبا همگی از جنس آهک و مارن( مخلوط سیلیس و آهک) می باشد.
تفریحات منطقه: علاوه بر تفریح و ورزش کوه نوری، شما می توانید با قایق بادی در دریاچه حرکت کنید و از لذت قایق سواری در دریاچه ای که دورتادورش را سرسبزی فرا گرفته است، لذت ببرید.
دلیل نامگذاری "برم" برروی این کوه و دریاچه : مردم بومی و محلی این قسمت از استان فارس به برکه ها و آبگیر های کوچک " برم" می گویند همچنین به این دلیل که رنگ دریاچه در فصل گرم سال فیروزه ای می شود این دریاچه و قله بلند با نام " برم فیروزه" مشهور گشته اند.
شیراز شهری است که نیاز به معرفی ندارد و همه مردم ایران به خوبی با این خطه از سرزمین ایران آشنایی کامل دارند، به راستی چه چیزی باعث شهرت این شهر شده است؟ برای پاسخ به این سوال جواب های فراوانی وجود دارد اما یکی از دلایل شهرت شیراز طبیعت و آب و هوای مطبوعش می باشد، خصیصه ای که به شهر های اطراف این مرکز استان نیز سرایت کرده است. در این مقاله به سراغ یکی از توابع شهر شیراز با طبیعت بکر و سرزنده اش یعنی کوه و دریاچه برم سپیدان رفته ایم. شما می توانید هنگام سفر به شهرراز با یک تیر دونشان بزنید و ضمن لذت بردن از جاذبه های شیراز روزهای با نشاطی را نیز در سپیدان که فاصله چندکیلومتری با شیراز دارد را بگذرانید. در این سفر دلچسب ایران هتل آنلاین همراه شما است و می توانید هتل مورد نظر خود را از بین هتل های شیراز به صورت آنلاین رزو نمایید و با اقامت در هتل بزرگ شیراز پایتخت فرهنگی ایران را از بالا نظاره کنید و یا با اقامت در " هتل ستارگان" روز های خاطره انگیزی را برای خود و عزیزانتان بسازید.
معرفی کوه و دریاچه برم سپیدان
زمانی که 90 کیلومتر از شمال شهر شیراز فاصله می گیریم به شهری خوش آب و هوا که یکی از شهرهای دیدنی استان فارس است میرسیم، مکانی که آب و هوای خنکش شادابی و سلامتی را برایمان به ارمغان خواهد آورد. در این منطقه که چشمانمان جز سرسبزی چیزی نمی بیند کوهی قرار گرفته که در دامنه اش دریاچه ای در حال جوش و خروش است، بلند ترین نقطه این کوه با صلابت قله " ریز بلند" نام دارد که ارتفاعش از سطح دریا 3720متر می باشد و از این حیث دومین قله مرتفع استان فارس و اولین قله مرتفع شهرستان سپیدان به شمار می رود. این قله مرتفع به قله "برم فیروز" مشهور گشته و در شمال دریاچه ای به غایت دیدنی و منحصر به فرد واقع شده است. نام کوه دیگری که در مجاورت قله بلند برم قرار دارد، کوه "قلاگرد" با ارتفاع 3650متر می باشد که در ساختن منظره ای منحصر به فرد سهیم می باشد. ارتفاع زیاد کوه برم باعث بارش فراوان باران و برف شده که از برکت این بارش ها چشمه سار های فراوانی در دل قله برم بیرون می اید، یکی از معروف ترین چشمه هایی که از این کوه برافراشته سرچشمه گرفته است چشمه " شش پیر" می باشد که اب گوارا و معدنی اش روح بخش مردمان این منطقه و شهر های دیگر شده است. بارش های قله برم فیروز که به 1000 میلی لیتر می رسد باعث شده که این کوه در بیشتر ماه سال پوشیده از برف باشد و در هر کجا که اب باشد زندگی، شادی و نشاط نیز موج می زند و با آب شدن برف ها دریاچه برم جان می گیرد و تبدیل به یکی از پر اب ترین دریاچه استان فارس می شود.
این اتفاق مبارک که در اواخر فروردین تا اوایل خرداد به وجود می اید باعث شکل گرفتن منظره ای سرسبز با چمنزار های انبوه می شود و اگر در فصل بهار قدم به این منطقه بکر بگذارید بی شک می توانید اکسیژن خالص را به درون شش هایتان هدایت کنید و با نسیم خنک این منطقه روحتان مانند پرنده ای به پرواز در می اید، در زمستان نیز که براثر سرمای زیاد، اب دریاچه یخ زده است این منطقه چهره ی زیبایی را به خود می گیرید و ترکیب رنگ سبز چمنزار ها با سفیدی برف های انبوه تبدیل به زیباترین نقاشی طبیعت می شود همچنین می توانید با برف های فراوان این مکان، ادم برفی درست کنید و با عزیزانتان لحظاتی سرشار از هیجان و خوشحالی را سپری کنید. همه این زیبایی ها که در انحصار کوه های استوار قرارگرفته اند این منطقه را تبدیل به جاذبه ای دیدنی کرده است.
اگر در فکرپیدا کردن منطقه ای برای کوهنوردی می باشید ما کوه پیمایی در این مکان را به شما پیشنهاد می دهیم زیرا کوهنوردی در این منطقه لذت دوچندانی را به شما خواهد داد، تصورش را بکنید زمانی که قدم بر روی دامنه کوه می گذارید بوی دلنشین گل ها و سبزه ها شما را مدهوش خواهد کرد و یا نظاره منظره ای که حاصل انعکاس علفزار ها در ابی دریاچه است شما را به خیال و رویا خواهد کشاند، اما این پایان ماجرا نیست، زمانی که به قله کوه صعود می کنید انجاست که با مشاهده دشت ها و دریاچه پرآب از آن ارتفاع، تازگی و سبکی وجودتان را در بر می گیرد و طراوت را به بند بند وجودتان هدیه می دهد. یکی دیگر از مشخصه های کوه برم وجود شیب ها و دره های کوچک است که به دریاچه برم فیروز ختم می شود و هم چنین چشمه های متعددی که در این کوه قرار دارد این محیط را تبدیل به یکی از زیباترین مناطق گردشگری شهرستان سپپیدان کرده است.
موقعیت مکانی کوه و دریاچه برم سپیدان
کوه برم فیروزه جزء رشته کوه زاگرس می باشد که با دریاچه ای که در شمالش قرار دارد در 15 کیلومتری شهرستان سپیدان و در مجاورت پیست اسکی اردکان مرکز شهرستان سپیدان واقع شده است.
آدرس: 19 کیلومتری شمال اردکان فارس
گزارش برنامه
طبق برنامه ریزی های انجام شده از قبل ، جمعه ، 25 تیر ماه 1400، ساعت 6 بعد از ظهر، با دودستگاه مینی بوس، تعداد 31 نفر از اعضا باشگاه ، به سمت سپیدان حرکت کردیم، پس از طی مسافت جاده شیراز سپیدان، با کمی اختلاف زمانی، دو مینی بوس، به پیست پولاد کف، و (راهدار خانه شکرک) رسیدیم.
هوا تاریک شده بود، و این موضوع مد نظر بود زیرا قرار بر پیمایش شبانه داشتیم. افراد تیم پس از آمادگی و انجام فریضه نماز، همگی در صفی منظم مقدار کمی از مسیر را طی کردند تا به محلی مناسبی برای، انجام تمرینات کششی، جهت گرم کردن رسیدیم.
پس از انجام تمرینات، پیمایش را در قالب دو گروه خط الراس به سرپرستی جناب امرالهی و مسئول فنی استاد زره پوش و گروه قله ، به سمت دریاچه برم فیروز آغاز کردیم،
هوا بسیار عالی بود و آسمان پر رمز راز شب ، کوهستان پر از ستاره، خلاصه همه چیز حکایت از یک صعود شبانه ی عالی و دلپذیر را داشت.
هر دوتیم با فاصله پیمایش را آغار کردند و در نهایت با فاصله زمانی، حدود ساعت 18 دقیقه به دریاچه زیبای برم فیروز رسیدیدند.که البته گروه خط الراس بسمت قله ادامه داده که نور هدلایت آنها در مسیر قیف زیر قله دیده میشد.
در کنار دریاچه به گروهی برخوردیم، که از نیریز آمده بودند و فردا صبح قصد صعود به قله را داشتند، به همین خاطر در حال استراحت بودند،
پس از استراحتی کوتاه ، گروه به دو دسته گروه قله و گروه دریاچه به سرپرستی و مسئول فنی جناب صادقی ، که از قبل نیز به همین قرار آمده بودند، ( جهت تصویر برداری از صبیعت و آسمان زیبای شب دریاچه) چادر خود را بر پا کرده و همانجا ماندند. که در نهایت تصاویر زیبایی از آسمان و دریاچه گرفتند.
باقی افراد ، حدود ساعت 11:20 پس از آماده شدن، با فاصله از گروه خط الراس راهی قله ریز بلند شدند.طبق برقرای ارتباط با بیسیم توسط جناب امرالهی با جناب شعبانی مبنی بر اینکه باد زیادی نزدیک قله در حال وزیدن می باشد ، به تصمیم سرپرست تیم قرار بر این شد که گروه خط الراس تا دریاچه فرود بیایند.قبل از آن برنامه از این قرار بود که گروه خط الراس قله بمانند تا گروه قله نیز به آنها ملحق شوند.
تیم خط الراس زیر قله، در را ه بازگشت به ما برخورد کردند، و هر دو تیم یکی بسوی قله و دیگری بسوی دریاجه به راه خود ادامه دادند.
بچه ها پس از رسیدن به قله و گرفتن عکس و استراحت کوتاه، راه بازگشت را از همان مسیر قیف ادامه دادند.
لازم به ذکر است، روی قله باد می وزید و هوا نسبتا سرد بود.همانطور که مطلع هستید یکی از فاکتور های سرمازدگی وزش باد می باشد که همین دلیل باعث فرود سریع هر دو تیم شد.
حدود ساعت 3:05 تیم دوم نیز به دریاچه رسید و باقی دوستان رسیدند. پس از نیم ساعتی استراحت و صرف غذا و نوشیدنی، همگی عازم فرورد شدند. هوای برم نسبت به قله، سرمای کمتری داشت اما همانجا هم نیاز به پوشش گرم داشت، در راه بازگشت هر چه از ارتفاع کاسته می شد از سرمای هوا هم کم میشد و همین موضوع باعث شد دوستان لباس کم کنند.
در طول مسیر بازگشت، استراحتهای کوتاهی داشتیم، و در نهایت حدود ساعت 5:35 به محل استقرار مینی بوس ها رسیدیم.
لحظه بسیار دیدنی بود، روشناییهای آغاز بامدادان کم کم نمایان میشد. و پس از آن شاهد طلوع زیبای خورشید بودیم.
که این خود از صحنه های جذاب ای پیمایش بود.
اعضا تیم، پس ازکسب تجربه هایی از یک صعود شبانه موفق، سواربر مینی بوس ها و راهی شیراز شدند.
در نهایت ساعت 8:00 همگی بسلامت به شیراز رسیدیم.
لازم به ذکر است که کوهستان و پیمایش آن همواره زیباییها و تجارب خودش را بهمراه دارد که پیمایش شبانه این زیبایی ها را دوچندان کرد.
و اینها همه لطف خدای بزرگ می باشد.
سپاس از همگی همنوردان، بزرگواران و اساتید محترم که باحضور پر انرژی خود، باعث دقیق و موفق اجرا شدن این برنامه شدند.
کارگروه کوهنوردی باشگاه شیراز جوان